Vozac-Ted-Murray-i-ostali-heroji-radnicke-klase

Vozač Ted Murray i ostali heroji radničke klase

Nakon što sam završio koledž, radio sam u kompaniji za uzgoj živine u Nju Hempširu “Hubbard farms”, koja je u to vreme bila ogranak kompanije “Merck”. Cilj im je bio da proizvedu najbolju moguću piletinu.

U sklopu toga, postojala je velika inkubatorska stanica iz koje su se koke slale kupcima u celoj severoistočnoj Americi i delovima Kanade. Ted Murray, sa nadimkom “Chickman”, bio je vozač. Ted je radio u kompaniji 40 godina. Voleo je svoj posao i to što je bio deo kompanije smatrao je važnim. Iako vozači, u poređenji as lekarima ili advokatima, ne zarađuju mnogo, Ted je u kompaniji radio toliko dugo da je stekao akcije kompanije “Merck” dovoljne da bude obezbeđen za ceo život.

Naravno, zbog njegovih godina i finansijske sigurnosti, pojavila se ideja o penzionisanju. Dok sam radio tamo, pregovarali su sa Tedom u pokušaju da ga navedu na taj korak, ali se on opirao. Konačno, došli su do dogovora da se povuče, iako nevoljno. Sećam se njegove oproštajne žurke u inkubatorskoj stanici.

Mesec dana kasnije, Ted je umro. (1)

Po svaku cenu

Dok sam radio u ovoj kompaniji, slušao sam priče o drugom čoveku, ne sećam mu se imena. I on je radio tamo više od 40 godina. Za to vreme iskoristio je samo jedan slobodan dan. Ali zapravo, nikad nije iskoristio čitav slobodan dan, već je dva puta odsustvovao po pola radnog vremena.

U jednom slučaju, otišao je na bratovljevu sahranu. To se računalo kao pola slobodnog dana.

U drugom slučaju, zatekao se na strani Vermonta reke Konektikat koja se izlila, a “Hubbard” se nalazi na strani Nju Hempšira. Most, preko kog se moglo preći, bio je zatvoren. Svaka normalna osoba bi se okrenula i otišla kući. Ovaj čovek je upravljao čamcem do mesta blizu mosta u pokušaju da ga pređe. Na kraju, uspeo je da preko nemirne vode dospe na suprotnu obalu, ali ga je struja odvukla nekoliko milja nizvodno, pa je morao da se vrati natrag do mosta i tek onda uhvati prevoz do posla. Na posao je stigao u vreme ručka i iskoristio pola slobodnog dana.

Uvek su me inspirisali ovakvi ljudi. Oni nisu stvorili kompanije od milijardu dolara, dospeli na njujoršku berzu ili napravili velike izume. Oni su sasvim obični ljudi, koji su ustajali i odlazili na posao dan za danom, duže od 40 godina. Voleli su svoj posao zbog njega samog. Voleli su pritisak. Kada tražim inspiraciju u svom poslu, ne, to nisu Steve Jobs ili Elon Musk. To je Ted “Chickman” Murray.

(1) Možete da zamislite moju reakciju kada mi ljudi kažu da sam u penziji. 😉

 

Originalni članak pročitajte ovde.

Tags: No tags
0

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *