0061

Kontrola vežbanjem

“Nastavite da ulažete u hram svog tela. Dobija se nešto vredno pri prolasku kroz bol i patnju.”

– Jimmy McMillian, penzionisani general vazduhoplovnih snaga i član naše lokalne teretane u Chapel Hill, NC

Jeadna od zajedničkih stvari ljudima koji su dosledni odlasku u teretanu, pa do profesionalnog bodi-bildinga [1] je žudnja za osećajem kontrole. U našim životima  ponekad postoje mnogo stvari koje su izvan naše kontrole i zbog kojih se konstantno osećam bezpomoćno i pod teretom. Pa čak, i u stvarima kojima uživamo ili ljudima sa kojima provodimo vreme zavise od eksternih faktora, poput da li će se pojaviti, da li ćemo se zabaviti…

Bio sam generalni direktor softverske kompanije godinama, ali nisam mogao da kontrolišem da li smo tog dana objavili poboljšanu verziju programa, da li prospekt treba da se kupi ili ne, da li će neko odustati ili će me tužiti itd. Čak iako jedna stavka koda radi ono za šta je programirana, 10 miliona linija koda će često (ili uvek) davati neočekivane rezultate i nepredvidivo ponašanje. Često bih se probudio, proverio mejlove i onda prolazio kroz seriju neočekivanih događaja koji bi nas tog dana zadesili. Neretko sam se osećao kao da sam nemi posmatrač, umesto da budem aktivni učesnik svega.

Odlazak u teretanu pruža mogućnost, makar i na trenutak, da kontrolišete sve što radite. Kada podižete teško, ono ide gore. Kada naporno trčite, znojite se. Vaše telo će odgovarati tačno onako kao i vi, oblikovaće se tačno kako ste planirali.

U trenucima izazova, izduvni ventil i utehu nalazim u teretani i hvatam sebe kako poskakujem iz kreveta ujutru u nestrpljivom iščekivanju aktivnosti, koju u suštini mrzim, npr. zamisliti sebe kako se zabavljam podižući i spuštajući teško kamenje sat vremena.

Mnogo je razloga za vežbanje, u bilo kojoj formi. Moj način je uvek bio podizanje tegova u teretani. Tu je i mnogo benefita poput sticanja izdržljivosti, rada srca, snage, gubitka težine… Za mene su, pak, više nematerijalni aspekti, poput osećaja kontrole koji zaista unapređuje moje mentalno zdravlje, krajnje najvažnija prednost.

Često niste u mogućnosti da preuzmete potpunu kontrolu nad svojim životom, ali uvek možete kontrolisati neke delove koji uključuju izdvajanje vremena za vežbanje i posvećivanje tome. Osećaj kontrole koji dobijate će unaprediti vašu emotivnu i fizičku rezilijentnost za rešavanje problema koje ne možete kontrolisati.  Ti problemi će se desiti. Ne možete ih sprečiti, ali možete da naučite kako da upravljate i nosite se sa njima što efektivnije.

Ne možete kontrolisati šta će drugi raditi, neočekivane događaje, okolnosti i slično.

  • Možete kontrolisati gašenje ekrana i odlazak na spavanje ranije kako bi ustali rano.
  • Možete kontrolisati podešavanje vremena za jutarnja buđenja.
  • Možete kontrolisati to da ne proveravate mejlove ili društvene medije pre nego što napustite teretanu.
  • Možete kontrolisati koje vežbe radite, koliko njih i trajanje svega toga.
  • Možete kontrolisati sve čemu dozvolite da vam pažnju odvlači ili prekida tokom vežbanja, kao i sve na šta se fokusirate.

Tako možete kontrolisati uspešnost vašeg režima vežbe, to kako ćete izgledati i fizički se osećati vremenom. U tom procesu možete poboljšati svoju emocionalnu i fizičku rezilijentnost i osećaj kontrole koji imate nad svojim životom.

 

[1] Iz onog što sam pročitao, takav osećaj za red, kontrolu, odvojenost i slično, posebno je od pomoći ženama čiji su životi često komplikovaniji nego životi muškaraca. To je zajednička nit motivacije ženskih bodibildera.

 

Originalni članak pročitajte ovde.

Tags: No tags
0

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *