0151

Stvaranje poverenja sa radnicima na daljinu i ugovorcima

Upravo sam pročitao dobar članak da je stvaranje poverenja jedno od prvih 5 svojstava dobrog vođe. Ali, šta je sa decentralizovanim, izmeštenim, „offshore“ i timovima na daljinu? Da li se i oni računaju? Da, stvaranje poverenja zapravo je još važnije u kontekstu „offshore“ razvoja.

Izgradnja poverenja sa vašim timom „offshore“ radnika, bilo da su oni nasleđeni, rade puno radno vreme, da su podizvođači ili frilenseri, uključuje mnogo sastanaka, diskusija, otvorenu komunikaciju „iz srca“, angažovanje na društvenim mrežama, vežbe za „team building“ i još mnogo toga…

Ma šalim se. Nikoga nije briga za to.

Ključne brige vašeg tima su:

 1. Da li ću biti plaćen?
 2. Da li ću biti plaćen?
 3. Da li ću biti plaćen?

Ništa što možete učiniti, recimo – koordinisanje, neće biti važno ako ne dokažete da možete i želite da plaćate svoje ljude:

 • na vreme
 • u celosti
 • i precizno, bez grešaka, smanjenja zarade…

Plaćanje treba da učinite ne samo prioritetom, već i osnovnom vrednošću svoje kompanije.

Pozadina priče

Za razliku od SAD-a, gde se ljudima uglavnom plaća na vreme i u celosti (mada postoje značajni izuzeci), u mnogim kompanijama u razvoju plaćanje je kao bacanje novčića. Možda ćete biti plaćeni, možda nećete. Možda ćete biti plaćeni u celosti, možda nećete. To izaziva mnogo nepoverenja i neizvesnosti koje ćete zateći kada vodite „offshore“ timove.

Međutim, i ugovorci u bazi firme žele da budu plaćeni takođe i, shodno tome što imaju status privremenog radnika, često nalete na probleme. Vaš posao bi trebalo da bude da se postarate da i oni budu plaćeni, čak i ako zarade više od vas!

Moj glavni posao

Nekada sam se šalio da je moj posao u staroj „startup“ firmi bio da plaćam ljudima. Sve što sam radio osim toga bio je dodatni posao! Ali ima puno istine u tome. Kada sam plaćanje mogao da izvedem efikasno i uspešno, gradeći poverenja posle svakog ciklusa plaćanja, zaista sam postizao napredak u stvaranju poverenja, a to je ključni temelj na kom se gradi sve ostalo. Da nisam mogao to da postignem, zaista ne bih imao tim.

Jedna od stvari kojima se najviše ponosim je to što sam oko  15 godina vodio međunarodni platni spisak sa stotinak ljudi. Nikada se nije desilo da:

 • nekome ne platim
 • nekome zakasni uplata
 • napravim greške u plaćanju koje nisu mogle odmah da se isprave, i to u retkim prilikama u kojima su se desile

Povremeno sam nudio ljudima da se kladimo u 1.000 dolara ako nađu nekoga ko tvrdi suprotno. Nikad niko nije to učinio.

Potpuno transparentno: moja supruga je zapravo vodila knjige za moju kompaniju, uz mnoge druge stvari, i dobija najviše zasluga za brz i efikasan rad!

Postavljanjem platnog spiska na vrh prioriteta u kompaniji, bukvalno stavljate novac na mesto vaših usta, radeći to, uspostavljate poverenje svog tima.

Spoljni saradnici (sub-contractors)

Nikada ne plaćam rad pre nego što je gotov. Ali s druge strane, nije fer očekivati da neko nimalo ne bude plaćen za veće ugovore sa fiksnom ponudom sve dok oni ne budu završeni. Uveli smo pouzdani sistem plaćanja za sve svoje podizvođače da im se isplaćuje na osnovu, potpuno verifikovanih, ostvarenih poslovnih ciljeva.

Opet, ne mogu da prihvatim zasluge za ovo jer je moj tim za operativne poslove u Srbiji upravljao svim tim ugovorima, uključujući i sve te isplate. (1)

Naučene lekcije

 • Platite pre kraja meseca. Plaćali smo i ranije, što je tim cenio. Plaćanje na dve nedelje bilo bi još bolje, ali to nismo postigli
 • Sledite strog postupak kontrole kvaliteta (QA) da budete sigurni da su sve isplate izvršene precizno
 • Dozvolite članovima tima da probleme sa plaćanjem predoče direktno izvršnom direktoru. Ne mogu se setiti više od jednog do dva mejla u vezi sa isplatom za ovih 15 godina jer je moj tim za ljudske resurse (HR) bio odličan. Ali samo saznanje da mogu da mi se obrate u vezi sa plaćanjem, mnoge ljude opušta
 • Pokušajte da pokrijete što više naknada i troškova, kao što je, na primer, internet
 • Usredsredite se na platne liste kada se bavite time. Nemojte dozvoliti da to bude samo još jedan zadatak kojim upravljate tog dana. Morate posvetiti dovoljno vremena da se fokusirate isključivo na to, sve dok ne završite, i ne dozvolite da vas prekidaju ili ometaju
 • Platite troškove narednog meseca. Ljudi ne treba da čekaju 6 meseci da nadoknade troškove koje su napravili na poslu

Rezime

Pokazivanjem ljudima da vam je plaćanje za njihov rad glavni prioritet, možete ukloniti brigu, nesigurnost, odvlačenje pažnje vašeg tima i omogućiti mu da se potpuno fokusira na posao koji obavlja. Čini se jednostavnim, ali poznajem mnogo menadžera koji to ne cene u potpunosti i rezultati njihovih „offshore“ timova trpe zbog toga.

 

(1) više od 60 sklopljenih ugovora

 

Napisao Bran Lockwood.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment