IT za sve - Serbia 2023

IT za sve - Projekat popularizacije IT-a

„IT za sve“ je projekаt popularizacije IT tehnologija, pre svega softver deveopmenta i UX/UI dizajna među učenicima osnovnih i srednjih škola kao i među studentima. 

Projekat organizujemo uz podršku Inicijative „Digitalna Srbija“ (https://www.dsi.rs/)  u saradnji sa kompanijom Moonstruck iz Beograda. (https://moonstruck.io/)
 

Poslednjih godina svedočimo razvoju IT industrije u Srbiji, u protekloj 2022. godini je IT industrija imala veću vrednost izvoza od svih ostlih industrija u Srbiji. Da bi se ovaj tempo razvoja IT industrije nastavio i još više pojačao potrebno je, na vreme, mlade zainteresovati za ovo polje. „IT za sve“ nije projekat koj ima za cilj zapošljavanje polaznika, to je projekat koji ima za cilj da na vreme prepozna mlade koji imaju sklonost ka IT-u i da im pruži osnovna znanja i veštine, kako bi ubuduće mogli da na tu osnovu brzo izgrade potrebne kompetencije koje će ih učiniti korisnim resursima za razvoj IT industrije.

Suštinu projekta „IT za sve„ čine obuke i treninzi iz oblasti specifičnih veština (softver development i UX/UI dizajn) i softskils ili mekih veština (značaj timskog rada, korišćenje alata za upravljanje projektima, online kolaboracija, komunikacija..). Projekat je organizovan kroz tromesečne cikluse sledećim redom:

 

I Ciklus

Osnovi programiranja u Python-u i korisćenje Github alata

 

 

II Ciklus

Python programiranje i aplikacije, izrada malih projekata i timski rad


 

III Ciklus

Frontend tehnologije: HTML, CSS i osnove JavaScripta, izrada web sajtova „from Scrach“ i osnove UX/UI dizajna


 

IV Ciklus

JavaScript programiranje, i osnovno o ReactJS, NodeJS, ReactNative, 

upotreba projekt menadžment alata, Agilno upravljanje projektima, Scrum i KanBan.


 

V Ciklus

Rad na projektima u okviru hakatona na noivou škola uključenih u projekat.


Predviđeno je da se projektom obuhvate učenici 7. i 8. razreda osnovne škole, kao i srednjoškolci, koji bi krenuli od I ciklusa, a za studente i ostale je predviđeno da krenu od III ciklusa. Projekat je krenuo u 2022. godini. U oktobru smo u Novom Pazaru, u saradnji sa Gradskom upravom Novi Pazar i Gimnazijom u Novom Pazaru krenuli sa 45 polaznika. U Raškoj smo u saradnji sa Opštinom Raška i Gimnazijom Raška krenuli sa grupom od 18 učenika. U 2023. godini planiramo 12 grupa od po 12 učenika u Novom Pazaru i krećemo krajem februara. Takođe, u Raškoj planiramo još dve nove grupe od po 12 polaznika i prijava je u toku. Takođe smo planirali da naše aktivnosti u 2023. godini proširimo na Sjenicu, Tutin, Leposavić, Lešak, Kosovska Mitrovica i Gračanica.

Mediji o projektu „IT za sve“:

Završen projekat „AJ TI za sve“: Novi Pazar prepoznao IT kao važnu industrijsku granu VIDEO – Novi Pazar – Društvo – B92 Lokal

Završen projekat „AJ TI za sve“: Novi Pazar prepoznao IT kao važnu industrijsku granu VIDEO – Naslovi.net

Završen projekat ‘AJ TI za sve’: Novi Pazar prepoznao IT kao važnu industrijsku granu VIDEO (vesti.rs)

Završen projekat „AJ TI za sve“: Novi Pazar prepoznao IT kao važnu industrijsku granu – B92

Novi Pazar: Uz podršku Grada, učenici savladali osnovne veštine programiranja – IndeksOnline.rs

(72) Uz podršku Grada, učenici savladali osnovne veštine programiranja – YouTube