0139

Inicijativa i onda kad je sputavaju

Bunt protiv sistema

Radnik u mojoj staroj kompaniji ispričao mi je priču o njegovim danima na fakultetu u Srbiji. Profesor je zamolio studente da napišu rad, ali je, kako je (bilo) popularno u to vreme, naveo i očigledan zaključak do kog je trebalo da studenti dođu. Dakle, suštinski je uklonio svaku slobodnu misao ili inicijativu iz tog zadatka.

Međutim, umesto da prati smernice svog profesora, student je došao do sopstvenog, drugačijeg zaključka i predao rad. Zbog svoje inicijative bio je istaknut, jer je profesor odabrao njegov rad i počeo da ga čita pred grupom. Međutim, profesor je ovu priliku, nažalost, iskoristio da ismeje studenta i pročita njegov rad zajedljivim i podrugljivim tonom. Ponižen i obeshrabren, student je napustio grupu i fakultet.

Iako je ostavio školovanje i njegova inicijativa bila oslabljena, ona nikada nije potpuno ugašena. Već nekoliko godina kasnije, ovaj student, kao relativno mlad, postao je izvršni direktor u kompaniji od milijardu dolara u Americi i na putu je čak i do većih dostignuća. Za njegov uspeh nisu u maloj meri zaslužni njegova proaktivnost i lična inicijativa, uprkos naporima njegovog profesora da ga obeshrabri.

Inicijativa

Često se inicijativa u istočnoj Evropi sputava. Mladi ljudi se podučavaju tome da budu pratioci, a ne lideri. Cilj je da pronađu “šefa” i rade šta im se kaže. (1)

Ali ovo je sušta suprotnost od onoga što vam je potrebno da biste gradili uspeh, bez obzira na to da li u karijeri, posebno u američkim kompanijama, ili u vođenju posla. Inicijativa je ključ uspeha. Ona je deo “Working naked” vrednosti koje koristim i koje “propovedam”.

Inicijativa je ono što razlikuje ovce od koza i nešto o čemu se na blogu SCRUMBUM mnogo govori.

 

(1) Ne znam da li je reč o zaostavštini komunizma ili čega već. Stičem osećaj da se to menja, ali nedovoljno brzo.

 

Originalni članak pročitajte ovde.

Tags: No tags
0

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *