0044

Dođi prvi na posao, napusti ga poslednji

Imao sam sreću da postanem uspešan, ali nisam uvek dobro stajao s novcem.

Golf na mesečini

Pre 30 godina, čim sam napustio vojsku, započeo sam novi posao u Nju Hempširu. Golf je tada postao moj hobi i odlazio sam na lokalni teren da udaram loptice na čiping grinu (1), jer je tamo bilo besplatno. Zatim bih se, nakon što sunce zađe i svi napuste teren, ušunjao na njega da odigram nekoliko rupa pre nego što postane suviše mračno, ponovo zbog toga što je bilo besplatno.

Jedne večeri, kako se gužva smanjivala i ja sam stigao do prve rupe, ugledao sam usamljenog golfera koji se vraća sa devete. To mi je privuklo pažnju, s obzirom na to da nikada nisam video nekoga da igra toliko kasno, osim sebe, naravno.

Primetio je da ga posmatram, promenio pravac i krenuo ka meni. Pozdravio me, predstavio se i pozvao me na pivo, iza njegovog automobila, dok je sunce zalazilo.

Njegove lekcije

On je bio putujući prodavac i imao je kupca u Kinu, u Nju Hempširu, i bio je samo u prolazu. Pitao me čime se bavim i šta su moji ciljevi. Kratko je pričao o svojoj karijeri i šta je učinio da bi postao uspešan. Onda mi se primakao i rekao nešto što nikad neću zaboraviti i što ću se truditi da uvek primenjujem.

“Dečko, ako želiš da budeš uspešan…

Budi prvi u kancelariji ujutru i poslednji koji iz nje izlazi uveče.”

Lekcije primenjene

Dakle, uvek sam bio vredan, ali mi je trebalo malo vremena da se posvetim i unapredim to (možete pročitati tekst o nekim mojim ludorijama u to vreme), prihvatio sam savet, uhvatio se njega, to je postalo moja navika i na kraju mi je i pomoglo da postignem uspeh.

U mojoj narednoj kompaniji, u Bostonu, prikupio sam prekovremeni rad zbog ranih dolazaka. Dolazio sam na posao sat i po ranije da obradim naloge za trgovinu akcijama i odlazio kući u regularno vreme, a paralelno sa tim išao na master studije uveče. Tako sam radio godinu dana sve dok nisu primetili da sam time stekao preveliku platu! Kasnije, izuzeli su me od takvog ograničenja, pa sam mogao da radim koliko sam želeo, bez toga da me teraju iz kancelarije zbog brige da ću zaraditi prekovremene sate. Nakon svega toga, pokrenuo sam svoju konsultantsku firmu i naplaćivao i do 70 sati nedeljno, čim su prošle tri nedelje rada u poslu koji je trajao 5 godina. U satnicu je uključen i prevoz do posla i kuće, koji je trajao sat vremena u jednom smeru. U stvari, najveći izazov za mene bio je kada sam napustio svoj poslednji posao i došao do 0 radnih sati. Dešavalo se da budem i suviše, i nedovoljno zauzet. Uvek bih se opredelio za to prvo.

“Use case”

Pre nekoliko godina, imali smo člana tima kompanijii, koji se borio. Njegovi rezultati su bili loši. Međutim, vozio se 30 minuta autobusom do posla, ostajao 10 sati ili duže, i onda se istim autobusom vraćao kući. Jedini razlog zašto nije poslednji napuštao kancelariju bio je taj što sam ja spavao tamo (koristio sam je kao hotelsku sobu jer sam bio u jednoj od ispostava kompanije).

Jedne noći je bio uznemiren i želeo da o nečemu popričamo. Činjenica da on nije govorio engleski, a ja srpski, učinila je to pravim izazovom, a poslednja osoba, koja je mogla da prevodi, već je otišla. U suštini, bio je zabrinut da će dobiti otkaz. Rekao sam mu, prvo, da će mu se rezultati popraviti i da ne treba da brine. A drugo, čak i kad se ne bi popravili, ne bih ga nikad otpustio, bez obzira na rezultate, zbog njegove poslovne etike. On je bio prvi momak na poslu ujutru, i poslednji s posla uveče.

Svakako, posle nekoliko meseci njegovi rezultati su se popravili. Kasnije je postao jedan on naših najboljih analitičara u kompaniji, a za momka koji uopšte nije znao engleski kada se zaposlio, došao je do toga da piše fenomenalan sadržaj koji se rangira veoma uspešno (pored ostalih poslova koje radi, kao što su tehnička podrška, testiranje itd.)

Ovo nije dug tekst. I ne treba da bude. Ponekad su najvažnije lekcije one koje su najjednostavnije, prenete od strane nepoznatog čoveka koji je izdvojio vreme da ih podeli, uz hladno pivo na terenu za golf u Nju Hempširu tokom noći…

 

(1) chipping green – deo golf terena na kom se vežba udarac, takozvano “čipovanje”

 

Originalni članak pročitajte ovde.

Tags: No tags
0

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *